NŐK VAGYUNK

Két budapesti édesanya vagyunk több évtizedes tapasztalattal, teljes erőbedobással és odaadással. Hiszünk az emberi kapcsolatok fontosságában, az elengedhetetlen bizalomban és a profi kivitelezésben. Komolyan vesszük feladatunkat, mert van mit kockáztatnunk, nem egy multi nagyvállalat ügyvédei mögé bújunk.

KAPCSOLAT

E-mail: hello@skybudapest.com

Tel.: 06 30 967 23 00

Tel:. 06 20 262 71 37

© 2019 Sky Budapest Ingatlanközvetítő Iroda

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

MINDENKINEK VANNAK SZTORIJAI

De a mieink tanulságosak is számodra. Rengeteg ingatlan adtunk már el, vagy segítettünk megvenni és tudjuk, hogy minden egyes alkalom más és más. Ha elolvasod biztos, hogy Te már nem fogsz elbukni többmillió forintot!

SVÉDORSZÁG ÉS A SIKERSZTORI POÉNJA

2018-ban történt meg velünk ez az eset. Általános megbízást kaptunk egy Bp., XI. kerületi, felújított, szép állapotú, félig bútorozottan, de amúgy üresen álló, 67 nm-es, kertkapcsolatos, N+2 félszobás, 5 lakásos társasházban lévő, földszinti lakásra.

A fiatal tulajdonosok egy állásajánlat miatt már korábban Svédországba költöztek, vitték szinte mindenüket, mert úgy döntöttek, hogy az lesz nekik a legjobb, ha eladják budapesti otthonukat és kint építik fel új életüket. A pár a hölgytag Bp-en élő édesanyját bízta meg azzal, hogy mutassa a lakást az érdeklődőknek. Mama rohant mindig munka előtt, közben, után, amikor épp tudott. Nagyon unta persze ezt egy idő után. Amikor mi bekapcsolódtunk a folyamatba, akkor már legalább fél éve hirdették a lakást maguk a tulajdonosok és több ügynökség is. Jöttek is az érdeklődők szép számmal, mégsem haladt előre a dolog, az eladókhoz ugyanis nem érkezett egyetlen vételi ajánlat sem.

Amikor megkaptuk a megbízást, megvizsgáltuk az összes körülményt, keresve, hogy vajon mi lehet a gond? Bár a házra ráférne egy teljes generál, a lakás egész jó adottságú, kellemes, világos, két oldalra nyílik, közös kertet is lehet használni, csendes, zöld és kedvelt a környék, szép és felújított az ingatlan állapota, az adott piachoz képest a nm ár sem elrugaszkodott. Körbejárva a lakást, elsőre feltűnt nekünk, hogy -bár a mama minden szépet és jót elmond mindig mindenkinek- ez jelenleg egy elhagyott otthon, egy teljesen steril miliő. Hogyan is tudna egy ilyen lakás érzelmeket kelteni bárkiben, ha messziről „süt róla”, hogy elhagyták? Legalábbis nekünk ez volt a benyomásunk, ahogy beléptünk. Az állag szép, minden rendben van, mégis, valami hiányzik... Elhatároztuk tehát, hogy először is kicsit élővé tesszük. A tulajdonosok és a mama is csak hitetlenkedtek, nem teljesen értették, mi értelme ennek a „felhajtásnak”? Miért kellene ide bármi, miért teszünk extra erőfeszítést ilyen „értelmetlen” célból? Ez nem hatott meg minket, mi bizony véghezvittük, amit elterveztünk! Néhány egyszerű megoldásunkkal (pl. növények, pezsgős poharak, plüssfigurák, takaró elhelyezése, valamint egy kis átrendezés után) azonnal megváltozott a lakás hangulata, hirtelen otthonossá vált…! Profi fotós segítségét is igénybe vettük, csodálatos képanyag és 3D videó készült. Ez volt tehát az egyik változtatás, amit eszközöltünk. Egy hónap leforgása alatt meg is tudtuk mutatni az ingatlant 3-4 nagyon komoly érdeklődőnek. Ekkor már láttuk, hogy működik a dolog, de még mindig nem érkezett ajánlat.

Ekkor villant be a mentő ötlet! Megkértük a mamát, hogy adjon egy esélyt, hagyja, hogy csak mi legyünk jelen a mutatásoknál, mert sokszor a tulajdonos maga a „hátráltató tényező”, egyszerűen azért, mert túl elfogult a saját lakásával kapcsolatban, esetleg rosszkor mond egy-egy nem odaillő mondatot, ami neki természetes, de a vevőnek pont nem kellene hallania vagy ha igen, esetleg más tálalásban. Kezdetben a mama kiült a lakás előtti kis teraszra, ott várakozott a mutatások alatt, majd később úgy döntött, oda sem jön, hanem hadd szóljon, ad nekünk kulcsot! El is rejtette a kulcsot valahol a bejárat környéként, erről sms-ben értesített minket egy szép tavaszi reggelen, mi pedig éltünk a lehetőséggel, így végre kibontakozhattunk.:)

Az utolsóként érkező vevő egy fiatal pár volt, ez. kb. 2 hónappal a megbízás aláírása után történt. Mint kiderült, néhány héttel korábban tértek haza Svédországból. Nem jutottunk szóhoz, szinte vicces volt a helyzet… Valljuk be, azért ilyesmi tényleg ritkán esik meg az ember lányával, főleg, ha ingatlanértékesítő…:) Aztán a Svédországból hazatelepülő fiatalok másodszor is visszajöttek körbenézni a lakásban. A második, sokadik megtekintés mindig jelent valamit, mégpedig nagyon komoly szándékot, tehát már nagyon örültünk, de nem ittunk még a medve bőrére, hiszen a teljes vételár kifizetése napjáig nincs lezárva egy ügylet! A sztorit itt most rövidre is zárom: természetesen a svédországi pár lett a befutó, méghozzá irányáron adtuk nekik a lakást. Így segítségünkkel érkezett egy kp-s, irányárat megadó vevő, így szinte egy hét alatt hozzájutott a kívánt vételárhoz az eladó.

Egy csavar azért maradt a végére, az ügylet majdnem elúszott… Egy 50+ milliós lakásról beszélünk, de másodpercekkel az ügylet megköttetése előtt eladó és vevő eltérő véleményen voltak (na jó, összekaptak) azon, hogy kié legyen a lakásban hagyott borhűtő és fotel... A hirdetésben az szerepelt, hogy az árban benne van a berendezés, de tulajdonos pár meggondolta magát és a borhűtőt és egy kedvenc fotelt mégis szerettek volna kiszállíttatni Svédországba. Tündével megnéztük e két tárgy értékét a neten, használtan kb. 40 ezer Ft egy ilyen borhűtő, egy hasonló fotel is beszerezhető kb. 50 ezerért. A max. 100 ezer Ft-os tétel állt tehát egy 50+ milliós ingatlaneladási ügylet fókuszában abban a pillanatban. Ezen a ponton nagyon okosan és megfontoltan, de be kellett avatkoznunk. Telefonáltunk, tárgyaltunk és aktív közbenjárásunkra végül az ügylet szerencsésen végbement. A vevők hajlandóak voltak egy jelképes felárat fizetni irányáron felül (!) a cuki borhűtőért és a még cukibb fotelért, mert annyira beleszerettek a lakásba. Nem akarták, hogy ezen múljon, pedig nem sokon múlt, hogy ezen múljon…

Tanulság: egy ingatlan kívánt időn belül és kívánt áron történő értékesítése egyszerűnek tűnik, de nem az. A folyamat nem várt fordulatokat is rejthet, akár emberi oldalon, akár a piaci helyzet miatt, akár technikai (pénzügyi, jogi, stb.) szempontok és felmerülő kérdések miatt. Ezen helyzetek kezeléséhez pedig szükséges a megfelelő gyakorlat, tapasztalat, maximális odafigyelés és képességek egész sora.

REMÉNYTELEN ELADÁS ÉS 6 TULAJDONOS

Két évnyi huzavona, hasztalan hirdetési kampány, eredménytelen próbálkozások és 13 ingatlaniroda bevonása után és már-már az elkeseredettség határán kért fel minket egy volt társbérlet 6 tulajdonosa, hogy tegyünk valamit, mert most már tényleg el kellene adniuk a lakásukat.

A lakásról azt kell tudni, hogy Budapest egyik patinás és egyik legdrágább kerületében található, rendkívül impozáns terekkel (249 nm), rengeteg szobával, jó elosztással, egyedi, csodás körpanorámával és jó infrastruktúrával rendelkezik, de erősen lelakott, felújítandó állapotú és abba az árkategóriába tartozik, amelyben viszonylag szűk a potenciális vevők köre.

Itt tehát valami egészen egyedi stratégiára volt szükség ahhoz, hogy megtaláljuk a nagybetűs Vevőt, méghozzá belátható időn belül és lehetőleg irányáron.

A munkát azzal kezdtük, hogy megismerkedtünk a tulajdonosi körrel, valamint az egyes tulajdonosok személyes helyzetével, céljaival, elképzeléseivel. Ez mindig az első nálunk, nagyon fontosnak tartjuk, hogy ne csak a megbízási szerződés címében szerepeljen a megbízás szó, hanem valódi, élő bizalom és kötődés alakuljon ki az ügyfél és közöttünk. Volt rajtunk nyomás, ugyanis 6 teljesen különböző személyiségnek kellett megfelelnünk, így elgondolkodtunk, vajon milyen új megoldást tudunk felmutatni, amit sem a tulajdonosok, sem az eddig munkálkodó ingatlanügynökségek nem alkalmaztak.

Azt egyből felismertük, hogy ez egy kuriózum lakás, a kezdeti áldatlan állapotok ellenére. Egyből felmértük, hogy az oly fontos beleszerettetés és az érzelmek felkeltése ilyen körülmények között lehetetlen. Ha a lakás maga jó adottságú, ráadásul egészen egyedi lehetőséget rejt magában, akkor azt meg is kell tudni mutatni a piacnak képanyagban, marketingben, hozzáállásban, odafigyelésben, a megtekintések során és a vevőkkel történő kommunikáció során egyaránt. Mi ezen szempontok szerint dolgozunk, mégpedig eredményesen. Ebben az esetben is bevált, ahogy és amit megláttunk és elterveztünk. Szerencsénk volt annyiban, hogy a teljes tulajdonosi kör együttműködött, bár még nem ismerhették a végeredményt.

Mindenki felmosóvödröt és partvist ragadott, vagyis segítségünkkel elkezdődött egy rég nem látott nagytakarítás a lakásban. Néhány tucat zsák is kikerült hamarosan a folyosóra, tele limlomokkal. Itt is, mint mindig, meglepett tekintetekkel találkoztunk az eladók részéről, de nem hagytuk magunkat, elmondtuk, hogy a tisztaság az első számú szabály, ha az ember ingatlaneladásra adja a fejét. Bíztattuk őket, hogy meglesz az eredmény, valamint elmondtuk, hogy már csak azért is érdemes a lakás kiürítését most elkezdeni, mert előbb-utóbb költözni fognak. Felhívtuk a figyelmüket egyúttal, hogy a tisztaságot és a rendet a lakás értékesítése alatt folyamatosan meg is kell tartani! Tehát első lépcsőben megindult a felesleges tárgyak eltávolítása. Mi is hozzátettünk persze az eredményhez, segítettük a takarítást bevállaló eladókat néhány plusz szőnyeggel, képpel, tükörrel, karosszékkel, virággal, gyümölcsös tállal, mécsesekkel és egyéb Home Staging kellékekkel. Egy teljes napi kemény -az eladókkal közös- munka eredményeként sikerült hangulatos, elegáns, minőségi módon fotózható állapotba hoznunk a tereket. Érdekes példa, hogy többek között egy gyönyörű, 4 szárnyú ajtót is felfedeztünk két szoba között. Ez az ajtó úgy el volt barikádozva, hogy magából a patinás, csodálatos ajtóból szinte semmi nem látszott. Az ajtó szabaddá tételére kértük a tulajdonosokat és ez az egyszerű manőver később óriási előnyként jelentkezett a Vevők szempontjából. Így vált ugyanis igazán láthatóvá, hogy az eddig egy elbarikádozott ajtóval elválasztott két nagy szoba milyen szépen nyitható egy térré szükség esetén, így fel tudták jobban mérni, hogy az egybenyitással a két szoba együtt milyen tökéletesen alkalmas lesz az általuk tervezett nagy társasági életre.

Tisztában vagyunk azzal, hogy lakott lakás esetén a Home Staging-et nem mindig egyszerű megvalósítani, de javasolt és érdemes használni, ha valaki azt szeretné, hogy beleszeressenek az ingatlanába, egyúttal hogy gyorsan és a legmagasabb áron keljen el. Ezt a munkát nem érdemes megspórolni, ha eredményt szeretnénk, mert ez egy értéknövelő tényező. Ha a tulajdonos részéről együttműködést tapasztalunk, részünkről mi mindig örömmel segítünk a kivitelezésben, tanácsokkal és perspektívával (miért jó és szükséges ez?) látjuk el ügyfeleinket.

A Home Staging során tehát hamar létrejött az az állapot, melynek segítségével minőségi képeket és 3D felvételeket tudtak készíteni profi fotósaink ebben a hatalmas lakásban. Maguk a tulajdonosok sem hitték el az eredményt látva, hogy ez ugyanaz a lakás. Kifejezték azt a véleményüket is, hogy most már megértik, miért ragaszkodtunk annyira a kizárólagossághoz. 13 elődünknek eszébe sem jutott ekkora erőfeszítést tenni, de nem is volt sikeres az értékesítés 2 évig.

Itt jegyzem meg, hogy aki benne él egy lakásban, annyira tud azonosulni a megszokott környezetével, hogy fel sem merül benne, hogy egy előnyösebb elrendezés esetleg sokkal jobban el tudná adni a lakást! Mindamellett azt is tudni kell, hogy azért a Home Staging-nek is megvannak a maga szabályai, amit be kell tartani. Amerikában az ingatlan „színpadra állítását” azért találták ki, hogy minél gyorsabban és minél magasabb áron lehessen azt értékesíteni. Ahogy az autónkat is kitisztítjuk, rendbe hozzuk eladás előtt, úgy az ingatlanok esetében is természetesnek kellene ennek lennie, főleg a jelenlegi, magas nm árak mellett. Ezzel a vevőket is megtiszteljük, hiszen nem kevés pénzt fognak kiadni leendő otthonukért. Alapvető elvárás lehet vevői részről, hogy egy tiszta, rendben lévő ingatlant mutassanak neki.

Visszatérve a konkrét történethez, végül a Vevő egy külföldről hazatelepülő idősebb magyar pár lett, akik az impozáns hirdetési képeket és a még impozánsabb, minden részletet bemutató virtuális sétát távoli otthonukból nézegetve már első percben elképzelték, hogy melyik erkélyen fogják inni majd reggeli kávéjukat a felkelő nap sugaraiban, a budai hegyek és a városi panoráma látványában gyönyörködve.

Ez a kizárólagos megbízásunk az egyik legjobb példa arra, hogy mennyire fontosak az apróságnak tűnő részletek. Pl. szigorúan odafigyeltünk arra és meg is kértük az eladókat, hogy ne csak rend és tisztaság legyen minden egyes megtekintésnél, hanem friss virág, illatok, fények és gyümölcs az asztalokon! Ilyenkor érdemes készülni akár egy házilag sütött, finom almás-fahéjas süteménnyel is, melynek illata olyan csábító, hogy ha az előtérbe terített perzsaszőnyegben még nem süppedt volna el teljesen a belépő érdeklődő, az almáspite illata biztosan rabul ejti! A süppedésre és a pite illatára akkor is emlékezni fog, ha nem ez lesz álmai lakása, de akár a megvásárlás felé is billentheti a mérleget. Ezt már számtalanszor tapasztaltuk. A másik, ami miatt kiváló példa ez a megbízásunk, hogy mennyire fontos az ingatlanos és a tulajdonos közötti megfelelő, korrekt, bizalmon alapuló és aktív együttműködés, mely ebben az esetben (is) teljes sikert hozott.

Lezárva a cikkben leírt értékesítési folyamat történetét, úgy alakult tehát, hogy a megbízáskötés, a Home Staging és a minőségi fotózás után 2 hónapon belül megérkeztek a Vevők, akik a foglaló kifizetését követő fél éven belül (külföldi házuk eladása után) a teljes vételárat is rendben kifizették.

Ezt az ingatlant ráadásul sikerdíjjal adtuk el, erről szívesen adunk bővebb tájékoztatást telefonon.

KREATIVITÁS MINDENEK FELETT!

Az utóbbi évek egyik legtanulságosabb esetét mesélem most el. Eladási megbízást kaptunk egy nagy bajban lévő családtól. Az egyik népszerű budapesti kerületben található házuk eladása azért volt sürgős, mert hiteltartozás miatt a bank már azzal fenyegette őket, hogy elveszik a házukat (természetesen a bank által meghatározott nyomott áron). Ebben a szorult helyzetben a család elfogadta az első beérkező vételi ajánlatot, melyet egy fiatal pár tett. Az ajánlat nem volt túl kedvező, egyrészt, mert az ajánlattevők egy 50 M Ft piaci értékű ingatlanhoz képest csak egy szerény, 500 ezer Ft foglalót voltak hajlandók letenni, másrészt pedig azért sem, mert egyéb feltételekben sem tudtak rugalmasak (pl. kellően gyorsak) lenni, részben a saját eladási ügyletük bonyodalmai és egyéb körülmények miatt. Az első, nyomott áron tett vételi ajánlatot tehát elfogadta a család.

Bár a család a bankot meg tudta nyugtatni az ajánlattal, a helyzet számunkra nem volt túlságosan megnyugtató szakmai és emberi szempontból sem. Ezért úgy döntöttünk, fennhagyjuk még egy ideig a hirdetést, hátha sikerül egy jobb vevőt találnunk. (Ehhez a döntéshez volt szükségünk a gyakorlatunkra és kreativitásunkra.) Legnagyobb meglepetésünkre felhívott minket egy régi ismerősünk, egy állatorvos házaspár, akik felfedezték a hirdetést és szerették volna megnézni a házat. Korábban már felhívtuk a figyelmüket erre a házra, akkor még csak szóban, de akkor hallani sem akartak róla, mert ehhez a házvásárláshoz kompromisszumot kellett volna kötniük, azaz ki kellett volna mozdulniuk a megszokott kerületükből. Már első alkalommal is elmondtuk nekik, hogy minden paraméternek megfelel ez a ház, vagyis pontosan olyan, mint amilyet szeretnének, de akkor még maga a gondolat, hogy egy másik városrészbe kellene költözniük is megrémítette őket.

A történet vége, hogy az állatorvos pár végül ragaszkodott ahhoz, hogy megnézhessék az ingatlant, tettek is a házra egy sokkal jobb ajánlatot (az elsőnél sokkal magasabb árral, magasabb foglalóval és gyors fizetési határidővel). Így, bár a foglalót vissza kellett fizetni, az eladók határtalanul boldogok voltak és a vevők is nagyon jól jártak álmaik ingatlanával.

Tanulság: érdemes kitartó, gyakorlott és kreatív ingatlanost megbízni, mert így jelentősen jobb eredményt érhetünk el ingatlanunk eladása során.

SEBŐK TÜNDE
PINTÉR JUDIT
HÍVJ FEL MINKET BÁTRAN!

Nem vagyunk erőszakosak, nem fogunk rádszállni, meggyőzni sem akarunk semmiről, amit Te sem akarsz. Csörgess meg minket, tedd fel kérdéseid és ha megvan a kémia, nekilátunk a feladatnak!